Tudi veterinarska zbornica Slovenije je v času epidemije Covid-19 sprejela ukrepe za zajezitev širjenja epidemije Covid-19 oziroma za zaščito delavcev v veterinarski stroki in uporabnikov njihovih storitev.

Med ukrepi so:

  • omejitev delovnega časa ambulant,
  • zagotovljeni so le nujno potrebni veterinarski posegi, če je le mogoče, po predhodni najavi,
  • zagotavljanje 24-urnega dežurstva samostojno ali v dogovoru s sosednjimi ambulantami,
  • odpoved oziroma preložitev vseh nenujnih posegov,
  • odlog cepljenja proti steklini v času med 15. 3. 2020 in 15. 4. 2020,
  • odpoved osemenjevanja plemenic od 15. 3. 2020 za najmanj tri tedne.

Stranke se morajo na ambulantni pregled naročiti, tudi v primeru urgence morajo pred prihodom obvestiti ambulanto. Stranke naj vstopajo posamično in vzdrževati morajo najmanj 1,5 metra razdalje. Žival naj v ambulanti spremlja samo ena oseba.

Ob tem veterinarska zbornica te dni skrbnikom psov priporoča, da psov na sprehodih ne spuščajo s povodcev in da naj se psi, v izogib konfliktom in poškodbam, ne družijo in ne igrajo.

Zavetišča za zapuščene živali v izrednih razmerah izvajajo le nujne odlove in oskrbo zapuščenih živali. Skrbnikom živali priporočajo, da pogrešanje živali takoj javijo pristojnemu zavetišču, najditeljem živali pa svetujejo, da naj o tem najprej obvestijo zavetišče in preverijo, ali je žival pogrešana. Če ima pes ovratnico, naj preverijo, ali je na njej zapisan kontakt skrbnika.

Z upoštevanjem priporočil bodo slovenska zavetišča manj obremenjena, dodajajo v veterinarski zbornici.