Občane pozivamo, da izvajajo osnovne zaščitne ukrepe, se ne udeležujejo nenujnih dogodkov, podjetja pa, da delo organizirajo tako, da bo možnost prenosa okužbe čim manjša.

Za razliko od pomladi, ko smo imeli v Mestni občini Maribor zelo ugodne trende širjenja okužbe z novim koronavirusom, so v jesenskem obdobju – v drugem valu – razmere že zaskrbljujoče.

Število potrjenih okužb v Mariboru zelo hitro narašča in v zadnjem 14-dnevnem obdobju smo imeli 41 okuženih na 100 tisoč prebivalcev (povprečje v regiji je 32). Konec tedna so se zato sestali poveljnik Civilne zaščite MO Maribor Samo Robič in vodstva pristojnih služb – Univerzitetnega kliničnega centar in Zdravstvenega doma Maribor, Doma Danice Vogrinec in mestne občine -, da bi pregledali situacijo in ocenili njeno resnost ter preverili, ali smo v mestu pripravljeni na ustrezen odziv.

Ocenjujemo, da institucije razmere zaenkrat še dobro obvladujejo, da pa se hitro napredovanje stopne okuženosti med prebivalstvo lahko odrazi v ustavitvi javnega življenja. Tega si nikakor ne želimo, je v izjavi za medije v petek povedal podžupan MO Maribor dr. Samo Peter Medved. Z virusom se moramo naučiti živeti, življenje mora teči naprej, je poudaril. Ne želimo si blokade podjetij, zdravstvenih in šolskih sistemov, do česar utegne priti, če bo veliko ljudi ne le okuženih, ampak tudi v samoizolaciji oziroma karanteni zaradi stika z okuženo osebo.

Skupaj moramo skrbeti, da bo prenosov virusa med ljudmi čim manj. Zato zdravstvena stroka, civilna zaščita in Mestna občina Maribor pozivamo občane, da se ne udeležujejo in ne organizirajo dogodkov, če to ni nujno potrebno, da v delovnih organizacijah ne sklicujejo nenujnih sestankov in delo organizirajo tako, da bo možnosti prenosa okužbe čim manj.

V zadnjih tednih so bili viri večjega števila okužb na našem območju praznovanje rojstnega dneva, fantovščina in obisk nočnega kluba. Za približno polovic okužb pa vira sploh ne moremo več izslediti, poudarja prim. doc. dr. Jerne Završnik, direktor ZD Maribor. Velik del okužb namreč poteka brez simptomov in jih niti ne zaznamo – zato se lahko še uspešneje
širijo.

Zato občane pozivamo, da upoštevajo osnovne, preproste ukrepe, s katerimi lahko zajezimo širjenje okužbe – higiena rok, uporaba zaščitnih mask, vzdrževanje razdalje. Skupaj lahko znova dosežemo, kar nam je tako dobro uspelo v prvem valu – ustavimo širjenje okužbe in kmalu postanemo območje brez korone.