Hrana – in še veliko tega – ne sodi v straniščno školjko ali odtok

V zadnjih tednih, ko se na našem območju širi epidemija Covid-19, se je v kanalizacijskem sistemu povečala količina odpadkov, ki tja nikakor ne sodijo, opozarjajo iz mariborskega podjetja Nigrad; to upravlja z javnim kanalizacijskim sistemom v Mestni občini Maribor.

Z nepravilnim ravnanjem in odmetavanjem odpadkov v straniščno školjko povzročimo velike težave v kanalizaciji. Voda odpadke mogoče res odplakne iz straniščne školjke – a s tem se težave šele začnejo. Damski vložki, plenice, vlažni robčki, vatirane palčke za ušesa, hlačne nogavice, krpe in podobni predmeti močno ovirajo pretok, povzročijo, da se zamašijo kanal in predvsem črpalke v črpališčih. S tem se tudi zvišajo stroški vzdrževanja kanalizacijskega sistema.

Problematično je tudi odlaganje ostankov hrane v straniščno školjko ali odtok. S tem v kanalizaciji nastajajo idealni pogoji za neprijeten vonj in razmnoževanje glodavcev. Podgan v kanalizacijskem sistemu je čedalje več, zato Nigrad v javnem kanalizacijskem omrežju deratizacijo opravlja dvakrat na leto, na kritičnih območjih pa celo pogosteje.

Zaposleni v Nigradovi s lužbi Kanalizacija poleg rednega vzdrževanja sistema pogosto izvajajo tudi interventno čiščenje. Zaradi zamašitve morajo delavci iz kanalizacije ročno odstraniti vse nepravilno odvržene odpadke. To ni enostavno delo, lahko pa je tudi zelo nevarno.

Ob vsaki uporabi pitne vode pomislimo, kaj in kam splakujemo in katera sredstva pri tem uporabljamo. Ne pozabimo, da straniščna školjka in odtok nista koša za smeti in vanju ne smemo metati odpadkov. Ne ogrožajmo svojega zdravja in zdravja ljudi, ki skrbijo za nemoteno delovanje kanalizacijskega sistema.